Vanliga frågor

Inför deltagande i studien har varje ambulansorganisation fått utbildning och övning i A-HLR med dubbel-defibrillering. Här har vi samlat de frågor som uppkommit i samband med sådan utbildning, för att du lätt ska hitta tillbaka till svaren och kunna dela med dig om någon undrar. Vill du veta något mer? Tveka inte att höra av dig till oss! info@doubled-trial.org

Om det finns en publik hjärtstartare eller räddningstjänst med hjärtstartare på platsen, kan vi kombinera dessa och utföra dubbel-defibrillering?

SVAR: Nej, det är bara kombinationen av Corpuls3 + Corpuls3 i manuellt läge som får användas för dubbel-defibrillering. Detta beror på att säkerheten med andra kombinationer inte är utvärderad av tillverkarna.

Spelar det någon roll vilken defibrillator som används först vid dubbel-defibrillering?

SVAR: Sträva efter att börja med den defibrillator som är kopplad i standardposition (antero-lateral).

Vilken fattning ska man ha vid knapptryck vid dubbel-defibrillering (ett finger eller dubbelfattning med tummarna)?

SVAR: Det viktigaste är att inte trycka exakt samtidigt på båda defibrillatorerna, men med så kort mellanrum som möjligt (mindre än 1 sekund). Enklast är om en person sköter båda defibrillatorerna och använder en hand för varje defibrillator.

Hur placeras klisterelektroder om patienten har ICD/pacemaker?

SVAR: Förekomst av ICD/pacemaker är inget hinder för att defibrilleras eller vara med i studien. Placera elektroderna som vanligt, men se till att ingen klisterelektrod sitter direkt över pacemakern. Närmaste elektrod skall sitta minst 8 cm från pacemakern.

Hur länge skall dubbel-defibrillering fortgå?

SVAR: Fortsätt att dubbel-defibrillera till patienten får ROSC, HLR avslutas eller beslut tas om att transportera patienten under pågående HLR. Om beslut tas att transportera patienten, sträva efter att utföra 3 dubbeldefibrilleringar på plats innan transport under pågående HLR till sjukhus (detta beslut baseras på sedvanliga rutiner och överväganden). Om det praktiskt är möjligt kan dubbel-defibrillering utföras under transport. Annars ges standard-defibrillering med en defibrillator under transport till sjukhus.

Om patienten har dubbel-defibrillerats, får ROSC men sen får ett nytt kammarflimmer. Ska man dubbel-defibrillera igen?

SVAR: Ja! Låt alla fyra elektroder sitta kvar tills patienten stabiliserats för transport. Om nytt kommarflimmer, genomför dubbel-defibrillering.

Vad ska man göra efter ett avslutat uppdrag med dubbel-defibrillering?

SVAR: Efter avslutat uppdrag, oavsett inklusionsgrupp/randomiseringsutfall, det vill säga oavsett om patienten randomiserats till dubbel-defibrillering eller standardbehandling:

1) Scanna QR-koden på inklusionskorten för studien och fyll i uppgifterna, båda rakelnumren ska registreras.

2) Fyll i hjärtstoppsinformationen i Ambulink så noga som möjligt.

Efter avslutat uppdrag, om dubbel-defibrillering har utförts:

3) Funktionstesta defibrillatorn genom att slå av och på den – då genomförs ett automatiskt självtest.

4) Testa defibrilleringsfunktionen genom att utföra en test-defibrillering med test-box. Detta skall ske så snart som möjligt, men senast i samband med passbyte.

Hur ska vi göra om vi anländer till ett hjärtstopp tillsammans med en ambulans från t.ex. Borås (som inte är med i studien) som andra-bil?

SVAR: Om det är ”er” patient och ni är ansvariga för larmet så kan patienten inkluderas. Däremot om det är omvänt – dvs ni stöttar en annan ambulans utanför ert område, som inte är med i studien, så kan patienten inte inkluderas i nuläget.

Hur och när har information förmedlats till akutmottagningar och närliggande ambulansområden? Vad består den av?

SVAR: Alla mottagande sjukhus har fått information innan studiestart i form av att informationsbrev. Kom ihåg att DOUBLE-D är en prehospital studie, när patienten lämnats av på sjukhus är interventionen avslutad och sjukhuset fortsätter behandling enligt gällande rutiner och riktlinjer.

Hur lång tid tar det i verkligheten att applicera 2 elektrodpar, t. ex. på en stor person med hårig bröstkorg och rygg?

SVAR: Det finns studier som visat att det tar cirka 12-15 sekunder längre tid än att bara sätta på ett elektrodpar. Om ni koordinerar appliceringen till en andningspaus så är det möjligt att sätta på ryggelektroden på mindre än tio sekunder i våra scenario-övningar. Men, hur lång tid det faktiskt tar i verkligheten är en av de saker som vi hoppas att studien ska ge svar på.

Hur ska det andra paret elektroder appliceras under pågående LUCAS-HLR?

SVAR: Ett förslag är att stänga av LUCAS, men INTE ta bort den. Därefter tiltas patienten 30-45 grader, sugkoppen fortfarande kvar på patienten, fäst ryggelektroden (posterior). Vänd tillbaka patienten och kontrollera att sugkoppen sitter rätt. Återstarta LUCAS och fäst därefter den andra anteriora plattan.

Hur många randomiseringskuvert finns utplacerade per ambulans och var placeras dessa?

SVAR: Varje ambulans kommer att ha 2 randomiseringskuvert som ligger tillsammans med klisterelektroderna till defibrillatorn. Om ett kuvert har använts så meddela din närmsta chef eller lokalt ansvarig för studien så kommer ett nytt kuvert så snart som möjligt!

Vad händer med Corpuls1, hur skall vi öva med den, när kommer den, var placera i bilen, hur fästa den under transport (om fortsatt/långvarig dubbel-defibrillering i ambulans)?

SVAR: För närvarande har vi enbart Corpuls3 till förfogande och det är bara den som ska användas i studien.

Hur gör vi med andra defibrillatorer, halvautomater på gym etc?

SVAR: För det första, byt alltid från AED till Corpuls3 med era elektroder. Om patienten har defibrillerats med en AED så kan patienten inkluderas, men dubbel-defibrillering kan för närvarande endast utföras med 2 Corpuls3 manuella defibrillatorer.

Informerat samtycke för studiedeltagande – när sker det, behöver något sägas på plats?

SVAR: Informerat samtycke inhämtas av de personer som återfår förmågan att ta till sig information. Vi har etiskt tillstånd för att genomföra studien på detta vis. Det finns redan en svag rekommendation från ILCOR om att utföra DSD, det behöver inte förklaras eller förankras på plats.

Undrar du något mer? Hör av dig! info@doubledtrial.org

Rulla till toppen